Пілотний проєкт з IT -працевлаштування довічників. Початок реалізації. РВК 56.

 

Після обговорення і підтримки Департамент з питань виконання кримінальних покарань пропозицій нашої команди ГО “Союз “ЗОВУ” з новітніх форм працевлаштування засуджених, зроблений наступний крок – укладені перші 3 договори ЦПХ з 7 запропонованих у проєкті.
14 липня 2022 р. команда у складі Яни Баранової , помічника Народного депутата Святослава Юраша , президента ГО “Союз” ЗОВУ” , юриста Юрія Чепурнова, журналіста та громадського діяча Володимира Курача відвідала Роменську ВК 56 .
На зустрічі з керівництвом колонії були обговорені умови укладання договорів. Після чого робота з їх підготовки юристами та бухгалтерами була розпочата і одночасно відбувалися зустрічі безпосередньо з учасниками пілоту.
Перша зустріч Яною Барановою та Володимиром Курачем була проведена з засудженим довічно Ярославом Заїкою. Ярослав буде займатися соціальним проектом – створенням біржи працевлаштування засуджених .
Планується запуск окремого сайту біржи , де будуть акумульовані дані про роботодавців , що готові навчати засуджених з наступним працевлаштуванням та засуджених, які готові навчатися і працювати .
Раді , що база бажаючих почала наповнюватися вже після наших перших заяв про проєкт у соц. мережах. Отже, попит є!
Приємно, що допомагати Ярославу у проєкті на волонтерських засадах готові ще 3 засуджених довічно, які відбувають з ним покарання у багатомісній камері .
Отже договір ЦПХ з Ярославом підписаний.
Строк дії пілоту 2 місяці .
Фідбек будемо мати 14 вересня 2022 р.
Є перспективні плани щодо залучення засуджених до проєкту.
За пілотні 2 місяці сподіваємось на результат- платформа буде створена і зафіксовані перші клієнти. Отже всі зацікавлені зможуть це побачити і оцінити.
Бажаєте взяти участь з боку роботодавця чи відбуваєте покарання і хочете працювати?
пишіть вже зараз у меседжер сторінки та на пошту zovu.org@gmail.com .
Другий учасник пілоту – Валентин Галадій, активний волонтер багаточисельних творчих проєктів Союзу . В цьому пілоті він буде займатися проєктом Центру ресоціалізації для засуджених , ідеєю створення якого в Києві та Київській області команда Союзу давно опікується. Хочеться зробити його сучасним, з комфортними умовами перебування, навчанням та подальшим працевлаштуванням . Війна поставила на паузу просування цього проєкту у столиці , але ми повернемося до нього одразу після нашої Перемоги.
“Нічого для нас без нас” – такий девіз у цьому питанні . Хто ж краще засуджених може знати , що потрібно для їх успішного повернення у суспільство?! Попередніх напрацювань багато. Сподіваємось , Валік внесе свій вклад і вся інформація стане більш стуктурованою , а проєкт підготовленим до реалізації . Отже за договором на 14 вересня 2022р. , хочемо побачити результат – детальну презентацію Центру з урахуванням всіх сторін – стейкхолдерів , донорів, меценатів та періодом самоокупності.
Приємно, що сокамерник Валентина  готовий взяти участь у проєкті з працевлаштування у майбутньому і стати ФОП. Чоловік робить надзвичайно гарні вишивки і має бажання їх створювати для широкого загалу .
Третій учасник пілоту – Олег Оніпа , той самий засуджений довічно , що готовий встановити Рекорд України і пробігти напівмарафон у секторі для довічного позбавлення волі.
Олег за договором став менеджером проєкту
“Run Strong Nation” – благодійного спортивного проєкту , присвяченого загиблим спортсменам на фронті та знаковим подіям війни в Україні.
За 2 місяці проєкту планується створення окремого сайту і проведення перших благодійних забігів . Посилання одразу надамо! Будемо раді вашій підтримці, друзі!
Приємно, що до участі у проєкті готові долучитися всі 14 засуджених довічно, які перебувають з Олегом на європейському секторі РВК56 .
Розмова з Олегом та його командою відбувалася у майстерні 9 сектору – саме тут планується обладнання його робочого місця за проєктом.
“Було приємно на секторі також поспілкуватися з В’ячеславом Полішко. Побачити роботи , над якими він працює зараз, почути пропозиції щодо законодавчих антикорупційних ініціатив . Очікуємо пропозиції на пошту і будемо займатися впровадженням,” – каже Яна Баранова .
Зустріч відбулася напередодні Дня Народження В’ячеслава. Нагадаємо, що Полішко входить до списку ХПГ з 12 свавільно засуджених до довічного покарання осіб.
Побажаємо В’ячеславу здійснення Мрії – виправдального вироку, скорішого вихода на волю і об’єднання з дружиною.
Після спілкування з учасниками пілоту
Яна та Володимир відвідали будівництво колонії . На власні очі побачили як активно ведеться сучасний ремонт сектору для “роботяг “- засуджених , працюючих на господарській дільниці установи .
У центрі плаца з’явився фонтан , зроблений руками творчого засудженого з відходів будівництва (фото 10)
Ремонт , сучасні ліжка з вільним простором, фонтан на дільниці ресоціалізації колонії.
Приємно, що все відновлюється і працює.
Нагадаємо що фронт проходив зовсім близько , навіть пару днів колонія була в оточенні танків ворога . Але силами керівництва та засуджених спокій був збережений і щоденна робота продовжена.
Дякуємо керівництву та персоналу РВК56 за приділену увагу , час та готовність до змін .
Рухаємось разом до Перемоги на пенітенціарному фронті !
Наступний візит плануємо до Житомирської УВП8